Maximaal warmtecomfort

 

Wij verzekeren u een maximaal warmtecomfort, in combinatie met laag energieverbruik en een interessante prijs.

In de eerste plaats dien je een keuze te maken tussen centrale of decentrale verwarming.

Ook de keuze van brandstof speelt een belangrijke rol. De meest gebruikte energiebronnen zijn aardgas, mazout, elektriciteit en hout.

Onze leveranciers hebben een breed gamma aan verwarmingsproducten voor uw huis. Dankzij de nieuwste technieken, zijn deze producten helemaal af te stemmen zijn op uw wensen en leefomgeving. 

De warmwaterproductie is een belangrijk element bij verwarming. In grote lijnen zijn er 3 verschillende methodes om je woning van warm water te voorzien

 

Doorstroomketel

Bij een doorstroomketel wordt het water verwarmd door een zogenaamde doorstromer. Dit gebeurt pas op het moment waarop er echt ook vraag naar warm water is, dus als je bijvoorbeeld de douchekraan opendraait. Het voordeel van deze cv ketel is dat er geen energie verspild wordt aan het warm houden van water wanneer er geen vraag naar is.

Verwarmingsketel en aparte boiler

Het is ook mogelijk om het verwarmingssysteem op te splitsen: er komt dan een aparte cv ketel en een aparte boiler. Het water in de boiler wordt dan door de ketel verwarmd. Met dit systeem kan je snel genieten van warm water op verschillende aftappunten, zonder schommelingen in de temperatuur van het sanitair water.

CV ketel met ingebouwde boiler

Om te vermijden dat er een tekort aan warm water in de woning is, kan je ook kiezen voor een cv ketel met ingebouwde boiler. Er wordt dan constant een bepaalde hoeveelheid water warm gehouden. De inhoud van deze boiler vormt dan een buffer voor als de vraag naar warm water plots hoog wordt. Zo kan je altijd meteen gebruik maken van warm water.

Een nadeel van dit type cv-ketel is dat er redelijk wat energie nodig is om dit sanitair water constant op temperatuur te houden. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een goed geïsoleerd boilervat en om de boiler niet een te koude ruimte te plaatsen.

De condensatieketel: een van de populairste cv-ketels

De productie van warm water is dan wel een belangrijk criterium bij het kiezen van een cv-ketel, maar welk type verwarmingsketel moet je nu kiezen? Wel, door een Europese richtlijn is het alleen nog toegelaten om bij het plaatsen van een nieuwe CV ketel voor een condensatieketel te kiezen.

Deze verwarmingsketel recupereert door middel van condensatie een deel van de warmte van de waterdamp van de verbrandingsgassen, wat de efficiëntie van je verwarming natuurlijk verhoogt. Een condenserende verwarmingsketel kan zowel op basis van mazout als aardgas functioneren.

Afhankelijk van het rendement zijn er verschillende mogelijkheden. Een hoogrendementsketel werkt op aardgas of mazout en heeft een hoger rendement ten opzichte van de conventionele cv-ketels.Een condensatieketel (aardgas of stookolie) heeft een hoger rendement doordat de waterdamp van de rookgassen ook omgezet wordt in warmte. Je kan ook kiezen voor een pelletketel, warmtepomp, zonneboiler, …

Milieuvriendelijk verwarmen met een warmtepomp

Is je verwarmingsketel aan vervanging toe? Dan is het misschien het perfecte moment om over te schakelen naar milieuvriendelijke manieren om je woning te verwarmen.

Warmtepompen bijvoorbeeld halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht). Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee gezien het lagere energieverbruik.

Een warmtepomp kan als alternatief werken voor de traditionele verwarmingsmethoden. Omdat de geproduceerde warmte een vrij lage temperatuur heeft, wordt een warmtepomp echter best gecombineerd met een verwarmingssysteem op lage temperatuur. Denk maar aan vloer-, plafond- of muurverwarming.

Ook de combinatie met een verwarmingssysteem op stookolie is mogelijk. Een warmtepomp werkt optimaal bij een vertrektemperatuur lager dan 60°C. Hebben de radiatoren bijvoorbeeld een hogere temperatuur nodig (wintermaanden), dan is de steun van de ketel nodig om een inefficiënte werkingvan het warmtepompsysteem te vermijden.

Zonneboiler verwarming

Ook met een zonneboiler kies je voor een milieuvriendelijke verwarmingsmethode. Dankzij een zonneboiler kan je met de warmte van de zon je sanitair water opwarmen. Een of meerdere zonnecollectoren, die je zowel op een plat als op een hellend dak kan monteren, zorgen ervoor dat de zonnestralen worden opgevangen. Tijdens de zomermaanden kunnen zonneboilers instaan voor de volledige productie van warm water. In de winter zal een combinatie gemaakt moeten worden met traditionele verwarmingsketels.

Hoogrendementsketel

Het hoger rendement van een HR-ketel wordt verkregen door het koude retourwater in de warmtewisselaar voor te verwarmen met de rookgassen. Zo zal een deel van de warmtedamp condenseren en daarbij warmte overdragen.Deze warmterecuperatie zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat en dat er dus een beter rendement behaald wordt met dezelfde hoeveelheid brandstof. Hoogrendementsketels treden ook pas in werking wanneer er effectief vraag is naar warmte. In tegenstelling tot oudere ketels moet het water dus niet op een constante temperatuur gehouden worden.

combiketel

De combiketel: verwarming en warm in één.

Een combiketel is een combinatie tussen een geiser of boiler en een cv-ketel. Een cv-ketel zorgt voor de verwarming van het huis en een geiser of boiler zorgt voor de verwarming van het water uit de kraan. Een combiketel kan beide functies uitvoeren en daardoor is er dus maar één apparaat nodig. 

Previous
Previous

Sanitair

Next
Next

Ventilatie